Els nens i nenes de tercer hem anat al castell de Gelida a fer una activitat sobre les herbes remeieres existents en l’època medieval i que també podem trobar ara. Vam poder visitar el castell i fer un saquet d’herbes aromàtiques per posar a un calaix o bé al cotxe. A més vam poder aprendre moltes coses sobre el nostre castell. Us en deixem algunes ..

El castell de Gelida s’estén sobre un esperó rocós de la serra d’Ordal, delimitat entre els torrents de Cantillepa i San Miguel. La fortalesa, que té l’origen al segle X en el context de la frontera que separava els territoris d’Al-Andalus i els comtats catalans, està formada per l’edificació del castell i l’església de Sant Pere, també del segle X, antiga parròquia del castell i posteriorment del poble de Gelida.

Les estructures visibles avui són el resultat d’un procés històric al llarg del qual s’han succeït fases d’abandó i de reconstrucció, marcades també per canvis de funcionalitat dels espais.

Els orígens del castell de Gelida: alguns autors apunten a una fortificació musulmana anterior; que troba la seva justificació a algunes estructures concretes del castell ia l’origen del topònim Gelida, atribuït a la tribu berber dels Ban? Gellidasen, del qual derivaria el nom actual i, per tant, amb un significat ben allunyat de la interpretació popular que el vincula al fred.

El castell de Gelida no va tenir una sort diferent de la majoria de castells de Catalunya: el 1714 va ser destruït, encara que fos simbòlicament, amb l’enderrocament de la torre de l’homenatge per part de les tropes de Felip V com a represàlia a la guerra de Successió.

A partir de llavors, el castell s’abandona i es va esfondrar progressivament, la vegetació envaeix el recinte i les pedres s’aprofiten per fer noves construccions o abastir els forns de calç.